scen

Söndag den 1 augusti 

Invigning

Fri entré

Kl. 16 - 18.30- Bondenära: en marknad med närproducerade råvaror m.m. och samtal på scen med närproducenter.


Kl. 17 Jaqueline Hellsten, Leader Sörmlandskusten. Bengt Gustavsson, Rönninge, Jan Govella, Naturskyddsföreningen mfl.  

Kl. 19:00 Konsert med "Red Card"


Rönningebon Henrik Ström med sina sköna "gubbar" kommer och 

sätter fart på kvällen med några fina rock-klassiker.

Asien

Torsdag den 5 augusti 

Kl. 16 - 18.30- Bondenära: en marknad med närproducerade råvaror m.m. och samtal på scen


 • Ulrika Burén, Floristgaraget i Rönninge, berättar om läkeväxter. 
 • På minuten - närproducenter berättar kort om en tanke eller produkt

Fredag den 6 augusti 

Kl. 15.30 - 16.30 Hållbart är underbart!

Öppen föreläsning 

Johanna Holmberg , milijövetare


 • Vem vill du ska komma och vilka förkunskaper har deltagarna?

  Jag vill att alla nyfikna ska våga komma! Föreläsningarna handlar inte om fördjupade kunskaper utan om att introducera en fråga/ett ämne/en tanke och ge deltagarna en chans att börja reflektera över det. Jag tänker/förutsätter att de som dyker upp på dessa har väldigt varierande förkunskaper, och att det faktiskt bara är bra!

Kl. 17.00 - 18.30- Indisk inspiration!

Samtal på scen med Malin Mendel

och Dr Sangeeta Balaprakash med

efterföljande dans av Usha Balasundaram

Kostnadsfritt. Föranmälan beroende på coronaläget. 


Gäster i soffan: Malin Mendel, Dr Sangeeta Balaprakash

Malin Mendel


Malin Mendel är indien-korrespondent för SVT, hon bor i både Sverige och Indien och hon skriver inspirerande kokböcker som handlar om både indisk mat och kultur. Nyligen kom hennes bok "Mitt Indiska liv" ut, där hon samlat sina bästa indiska recept. 


"Den godaste maten har jag ätit hemma hos indierna själva. Hemlagad indisk mat är lättare och mer nyanserad än restaurangernas, som är mer av festmat. Jag har till exempel aldrig sett en indier äta chicken tikka masala och naanbröd hemma” Boken "Mitt Indiska liv" kommer att finnas till salu under festivalen. 

Dr Sangeeta Balaprakash

Dr Sangeeta Balaprakash grundade kliniken Rasayana på Söder, syfte att med ayurveda hjälpa klienter att återskapa positiv hälsa och föryngring i kropp och sinne. Idag erbjuder Dr.Sangeeta konsultationer, workshops, utbildningar och föreläsningar.

 

Med kunskaper om Ayurveda har människor i många tusen år plockat ur naturens skafferi, kokat ihop bot mot obalans och sjukdomar. Här i Sverige har vi inte tillgång till den mångfald av örter som Dr Sangeeta växte upp med. Men det finns ändå mycket vi kan göra med enkla medel.

Webbsida: https://rasayana.se/

Dans av Usha Balasundaram Kristina Borgkrans My Gren och Sweatha


Om Usha: Sedan denna koreograf och dansare genomgick den rigorösa utbildningen för dansformen Bharatanatyam, har hon utvecklat sitt konstnärsskap och när hon flyttade till Sverige bestämde hon sig för att sprida kunskapen om dansen. Hon  grundade Saraswathy Kalakendra Institution of Fine Arts, Stockholm, där både vuxna och barn går kurser och workshops. Hon har samarbetat med många svenska artister, fått stipendier och priser och har uppträtt bl.a i Kulturhuset, Fotografiska, Södra Teatern. 

Webbsida: http://www.indianclassicaldance.net/

Kristina Borgkrans är erfaren dansare och konceptskapare till kvällens invigningsdans. 


Lördag den 7 augusti 

Japanskt tema

Kostnadsfritt

Kl. 15. 00 - 16.30


En japanskt inspirerad stund. Haiku. Kalligrafi. OBS inställt!


Hisayo Majstrovic Oki läser haiku-dikter och visar hur hon skapar sin kallligrafi. Gästerna kommer kunna beställa egna kalligrafier med antingen tecken för vänskap, kärlek eller annat, eller med ett särskilt namn på japanska. Bilden visar tecknet  för "att träffa någon", har Hisayo tecknat. "Vi människor behöver någon som vi kan tala med eller att sitta tyst bredvid."


Hisayo Oki OBS inställt!

Hisayo är född i Osaka i Japan och kom till Sverige 1995. Hon är lärare i japanska och        haiku-diktning, och har ägnat många år till kalligrafin. Hon är medlem i Tenshinkai,  det japanska kalligrafisällskapet, i Japan. 

         

         https://www.calligraphyartist.net/


Karaokekväll - Fri entré.

Kl. 19.30.


Dags att gå från ett meditativt lugn till mer utåtriktade uttryck. Kom och ta ton och med karaoke-guiden 

Felicia Grön blir resan säker! Välkommen!


Ordet Karaoke är Japanskt och betyder översatt till svenska "tom orkester".

 

Ingen förbokning krävs längre

utan bara dyk upp från kl. 19.00!

Det finns olika teorier om hur och när karaoken uppstod. En är att den uppstod i en bar i Japan på 70-talet, under en kväll när en bokad trubadur inte dök upp. Då lugnade barägaren de otåliga gästerna genom att sätta på ett kassettband och lät publiken sjunga med - och kvällen blev en succé. Det sägs att den japanske musikern Inoue Daisuke också upptäckte att det blev superbra fester när gästerna själva fick sjunga, och att det var han som startade tillverkningen av de första karaokemaskinerna.I vilket fall bejakar vi och gästerna KARAOKEN hela kvällen ut. 


Söndag den 8 augusti 

Kl. 16 - 18.30- Bondenära: en marknad med närproducerade råvaror m.m. och samtal på scen

Marknad, utlämning och samtal med närproducenter på scen! Och från kl. 17.00 indonesisk gamelan-musik!

Livemusik av Gongbron Fri entré


Gamelan. Indonesisk musik kl. 17 . 

Urban Wahlstedt har länge spelat indonesisk gamelan och gästspelar tillsammans med den nio man stora Gongbrons ensemble. 

  Urban kommer även bjuda på visning av delar av sin unika samling javanesiska dockor som används i de spel som gestaltar gamla indonesiska berättelser och myter. 

  Scen

  Afrika

  Torsdag den 12 augusti 

  Kl. 16 - 18.30- Bondenära: en marknad med närproducerade råvaror m.m. och samtal på scen

  Bondenära kl. 16 - 18.30 : marknad/utlämning/föredrag/inslag av musik 


  Skärgårdskaffe om schysst kaffeodling och kafferostning

  Mfl närproducenter, samtal på scen. 


  Fredag den 13 augusti

  Kl. 10.00 - 11.00

  Glassteater!

  "Lilla lejon" med Cirkus Tigerbrand


  En föreställning om livets första upptäckter, äventyr och om känslan av att längta efter sina föräldrar.  Lilla Lejon är lätt att tycka om och identifiera sig med. Med sin oförstörda öppenhet är Lilla Lejon det enda lejonet i flocken som lyckas få Pappa Lejon att skratta.


  Som alltid i Cirkus Tigerbrands föreställningar lockas publiken att delta i leken/föreställningen, pröva tankar och interagera med pjäsens rollfigurer och påverka händelseförloppet.


  3 - 5 år. Ingår en kula glass.

  Biljetter skaffar du här. 


  Kl. 13.00 - 14.00

  Hållbart är underbart! Öppen föreläsning

  Johanna Holmberg , milijövetare


  • Vem vill du ska komma och vilka förkunskaper har deltagarna?

   Jag vill att alla nyfikna ska våga komma! Föreläsningarna handlar inte om fördjupade kunskaper utan om att introducera en fråga/ett ämne/en tanke och ge deltagarna en chans att börja reflektera över det. Jag tänker/förutsätter att de som dyker upp på dessa har väldigt varierande förkunskaper, och att det faktiskt bara är bra!

  Lördag den 14 augusti

  Kl. 19.00 
  Konsert: Dekula band


  Lineup:

  Kabara Kabamba – congas
  SugarRay Napunyi – bas
  Lalo Cissokho – trummor
  Moses Gichia – sång
  Göran Larsson – gitarr
  Gaby Kababa Nkomba – sång
  Kahanga Dekula Vumbi – gitarr  Dekula och hans band är baserat i Stockholm och har spelat såväl på Konserthuset, jazzfestivaler som på småkrogar. De spelar soukous-musik, en oerhört populär form framför allt i östra och centrala Afrika men deras musik är även starkt influerad av t.ex. african rumba, salsa, makossa, zouk, reggae, jazz och blues.

  Musiken är sanslöst svängig och baseras ofta på Maestro Dekulas gitarrspel som sedan byggs upp med genrens typiska rytmer och sång.


  Köp Biljetter här


  Söndag den 15 augusti

  Kl. 13.30 - 14.30 

  Afrikanska sagor med Camilla Kulturpedagog. 


  Upplev några spännande sagor för barn ur den afrikanska sagoskatten. Välkommen till den lilla platsen bredvid scenen, "Myshörnan" 


  Camilla Ekström älskar sagor och har mycket bakom det nyfikna örat och i bakfickan: bland annat kommunens kulturstipendium och otaliga samarbeten runtom i länet, och bland med annat oss på Glassbaren. En underbar kulturspridare som dessutom kan förmedla sagor så att det pirrar i hela kroppen. 

  Kl. 16 - 18.30- Bondenära: en marknad med närproducerade råvaror m.m. och samtal på scen

  Torsdag den 19 augusti

  Kl. 16.00 - 18.30 Bondenära marknad


  Kl. 17.00 Bondenära gästas av TRÄDGÅRDSENSEMBELN 

  Latinska mjuka toner, lite bossa, lite son, av Trädgårdsensembeln, bestående av Tove Wiksaas, Uffe Callius, Clas Askelöv, Hasse Larsson, Gigge Johnson.   Fredag den 20 augusti

  Fri entré

  Kl. 19.00 och framåt


  Milonga  (argentinsk tangodanskväll).

  Kvällens DJ Aldo Villanueva är aktiv som tango-DJ sedan 2010. Målet är att inspirera dansare som ger dem önskan och passionen att dansa. Han spelar mest tango från orkestrarna i guldåldern. Atmosfären och den fullständiga förbindelsen med dansarnas energi vid milonga är nyckeln till hans musikval. Har DJat både på internationella tangomaraton och festivaler och milongor i Sverige. Är hus-dj för Tango08 Tango Club som organiserar många populära milongor i Stockholm.

   

  Under kvällens milonga kommer Gunilla Rydén och Aldo Villanueva göra en liten uppvisning av argentinsk tango på scen.

  Fri entré

  Lördag den 21 augusti

  Kl. 19.00 
  Konsert: Simone Moreno

  med Anders Von Hofsten Band

  Pris 290 kr

  Brasilianska sångerskan Simone Moreno med band skapar en svängande karneval-känsla på festivalens sydamerikanska lördagskväll med sin varma sprudlande mix av afrobrasiliansk pop, reggae, soul och samba. 


  Simone är kanske mest känd för Timbuktu-duetten “Vem pra Bahia” (Vi drar till Malmö) men har också synts i Håkan Hellström-filmen “Känn ingen sorg”, och deltagit i Melodifestivalen. Hon har släppt fyra skivor i Brasilien och sen hon flyttade till Sverige har hon kommit ut med ytterligare album. Hon har sjungit för både Paul Simon och Gilberto Gil på Polarpriset och teve-hyllat Drottning Silvia, som fyllde 70 år. Simone turnerar normalt runt i Skandinavien, Europa och världen med sin säregna stil. Till Glassbaren har hon med sig åtta spelsugna musiker, flankerade av två underbara sambadansare. Som sagt, detta är det närmaste du kommer en karneval i Rönninge i år! 


  Lineup:

  Simone Moreno: leadsång

  Anders von Hofsten: kapellmästare, keyboards, kör

  Olle Linder: bas, 8-strängad gitarr, percussion, kör

  Ola Bothzén: trummor

  Valter Kinbom: percussion, kör

  Jerker Eklund: gitarr

  Karl Olandersson: trumpet

  Staffan Findin: trombon

  Sven Andersson: saxofon


  Biljetter köper du här


  Söndag den 22 augusti

  Kl. 15.00 

  Sydamerikanska sagor med Camilla Kulturpedagog. 


  Upplev några spännande sagor för barn ur den latinska sagoskatten. Välkommen till den lilla platsen bredvid scenen, "Myshörnan" 


  Camilla Ekström älskar sagor och har mycket bakom det nyfikna örat och i bakfickan: bland annat kommunens kulturstipendium och otaliga samarbeten runtom i länet, och bland med annat oss på Glassbaren. En underbar kulturspridare som dessutom kan förmedla sagor så att det pirrar i hela kroppen. 

  Kl. 16.00 - 18.30

  Bondenära 


  Fri entré

  Kl. 18.00 - 20:00

  På dansgolvet: salsa vid fint väder

  Den latinamerikanska veckan avslutas med ett varmt dansgolv och salsa, cumbia och bachata m.m för alla!  


  Fri entré

  Scen

  Europa

  Torsdag den 26 augusti

  Kl. 16 - 18.30- Bondenära: en marknad med närproducerade råvaror m.m. och samtal på scen. 

  Fredag  den 27 augusti  Kl. 17.00 - 18.00 Samtal med Salemspolitiker


  Vilka beslut som gynnar hållbar mathållning vill vi ta på kommunal nivå? Hur ska den nya upphandlingen av mat se ut? Vill kommunen främja självförsörjningsgraden av mat, och hur? Vilka visioner finns för hållbar mathållning på kommunal nivå?


  Representanter från så gott som alla partier berättar om sin syn och samtalar om lösningar

  och visioner för framtiden. Fri entré. 

  Dagens fokus: närproducerad mat och varför den är viktig. Samtal om fenomenet reko-ringar och andra steg för att främja 

  närproducerad mat. 

  Kl. 18.30 Matprat & SystemQuiz

  med Reformaten, Johan Boding & Janne Schaffer       

  (OBS för konsert-gästerna)

  Om maten och hela systemet kring det vi äter

  Varför äter vi det vi gör? Vad är egentligen ett matsystem? Hur påverkas vi av det och vilka bestämmer över det? Hur ser relationen ut mellan dagens matsystem och den rådande klimatkrisen? Varför äter vi mat som gör oss sjuka? Frågorna är många...


  Under 30 energifyllda minuter på scenen kommer Olga Grönvall Lund, grundare av Reformaten och Katja Nlén, medgrundare till Klimatpsykologerna och styrelseledarmot för Reformaten, bjuda på en kort presentation om deras arbete, ett underhållande och utbildande quiz om matsystemet med chans till fina priser och ett Matprat med Johan Boding och Janne Schaffer. 


  2020 grundades Reformaten, en partipolitiskt- och religiöst obunden förening med mål att påskynda en forskningsbaserad omställning av matsystemet –för människans och planetens hälsa. Organisationen betraktar matsystemet ur ett helhetsperspektiv; från produktion till konsumtion med fokus på de ekologiska och sociala aspekterna. 


  På ett underhållande vis vill vi skapa engagemang för en av vår tids mest avgörande frågor, Hur vi producerar och konsumerar våran mat/ omställningen av matsystemet.


  Vi står inför en nödvändig omställning av system som påverkar oss alla, vare sig vi är medvetna om det eller inte. Ett system som varit en starkt bidragande faktor till den klimatkris vi nu befinner oss i och försatt världens befolkning med divers folkhälsosjukdomar, helt i onödan. 


  Omställningen vi står framför är akut och den måste vara baserad på forskning. Serverar vi den rätt blir det en fest - god, roligt och gemensam!


  Oavsett vilken ätare du än så är du en viktig del i detta pussel!  

  Kl. 19.00 
  Konsert: Johan Boding och Janne Schaffer


  Konsert med Schaffer och Boding. Valda låtar ur Schaffers egen låtskattkista, och låtar av Ted Gärdestad, Queen, lite ABBA. Boding bjuder på en egen låt eller två. Konserten är frukten av Jannes och Johans frodande samarbete sen sju år, och konserten blir med känsla för hållbarhet och kvalitet, ihop med massor av varm sommarkänsla. 


  Mer om artisterna: 


  Många känner Johan Boding som frontfigur för otaliga hyllningskonserter till Queen. Flera turnéer med Rhapsody in Rock tillsammans med Robert Wells, Michael Bolton, Sofia Källgren mfl.


  Gitarristen och kompositören Janne Schaffer är nog en av Sveriges mest välkända gitarrister, som har spelat med enormt många artister genom åren. Några exempel är ABBA, Björn J:son Lindh, Cornelis Vreeswijk, Ted Gärdestad, Bob Marley mm. Han är bland annat aktuell med en ny show med Electric Banana Band


  Janne Schaffer är mentor i Artister för Miljön och är aktuell med en ny show med miljötema, med Electric Banana Band.  


  “Hörselmat” anknyter inte bara till festivalens tema, utan även till namnet på gruppen som Janne hade tillsammans med vännen och kollegan Björn J:son Lindh.   

  Lördag den 28 augusti

  Kl. 13 - 21 Smaktävling!

  Smaka, ge betyg och tävla om en middag på Glassbaren och kokboken "Göra gott"

  Göra gott är skriven av den välkända klimatforskaren Victoria Voss och den prisbelönta matkreatören Malin Landqvist. Förlag: Max Ström. Bokens förord är skrivet av professor Johan Rockström och han slår fast att: ”Fixar vi maten så fixar vi planeten!”

  Söndag den 29 augusti

  Kl. 15.00 

  Europeiska sagor med Camilla Kulturpedagog


  Fri entré

  Kl. 16 - 18.30- Bondenära: en marknad med närproducerade råvaror m.m.

  Kl. 17.00 Musik med

  elever från Kulturskolan

  Kl. 19.00 
  Konsert: Allsång med Rickard Broberg


  Rickard Broberg är inte bara en omtyckt och allsidig salembo, han skapar stämning med sin 

  sköna närvaro där publiken blir inbjuden att gunga loss. Det är med glädje vi än en gång får 

  ha Rickard här och i pauserna avslutar vi denna festival med prisutdelning m.m.   Biljetter reserverar du här